top of page
poziomy-baner-przedstawiajacy-szklany-model-czasteczki-generative-ai.jpg

VOC - utslipp

VOC eller flyktige organiske forbindelser er gasser som avgis til luften fra visse faste eller flytende produkter eller prosesser. Dette er organiske kjemiske forbindelser som kjennetegnes av høy damptrykk ved romtemperatur og lav løselighet i vann. Noen av de mer kjente flyktige organiske forbindelsene inkluderer bensen, formaldehyd og toluen. Siden de er gasser, er de usynlige og konstant til stede i luften vi puster. Inne i rommet er det i gjennomsnitt fem ganger mer av slike forbindelser enn utendørs.

happyhomesmolde-butikk-3-2-1024x576_edited.jpg

Byggekjemikalier

De største produsentene av VOC er byggekjemikalier som byggelimer, lakk, impregneringsmidler, oljer, maling, løsemidler, kjemiske rengjøringsmidler, silikoner, isolasjonsskum, fugemasser, puss, sprayer, voks. Les mer.

pol_pl_Zestaw-mebli-do-salonu-Evora-w-kolorze-jasnego-drewna-40066_2_edited.jpg

Møbler og elektriske apparater

De største utslippskildene i daglig bruk av VOC er gjenstander i hjemmet som gardiner, tepper, sofaer, men også elektriske apparater som skrivere, hårfønere,støvsugere (spesielt de som er tilstoppede og sjelden tømmes).

f-5601-jakie-materialy-do-budowy-domu-sa-najlepsze-na-czym-nie-warto-oszczedzac-poradnik_e

Byggematerialer

Nye byggløsninger (for eksempel isolasjoner) har større potensiale til å produsere høyere mengder flyktige organiske forbindelser (VOC). Dette gjelder også gipsplater, tapeter,  laminatgulv, membraner, veggpaneler osv. Les mer.

sposoby-na-oszczedne-gotowanie_edited.jp

Matlaging

Under matlaging kan fett og olje gjennomgå termiske prosesser under steking, noe som kan føre til utslipp av ulike stoffer, inkludert flyktige organiske forbindelser VOC

jak_srodki_czystosci_wplywaja_na_nasze_zdrowie_blog_lifestylowy_o_sprzataniu_sposobynazyci

Bruk av rengjøringsmidler

Rengjøringsmidler inneholder ofte ingerdiense som avgir flyktige organiske forbindelser VOC under rengjøring, sammen med vanndampen og den kjemiske filmen som etterlates.

fzjFmOm3_edited.jpg

Forurensede filtre i varmepumpen

Dette fører til økt VOC på grunn av forurensninger som bosetter seg på filtrene og det er også mulig for utvikling av mugg og sopp.

Hva slags konsekvenser kan VOC ha for vår helse ?

Flyktige organiske forbindelser (VOC) kan ha kompleks innvirkning på kroppen på grunn av det store antallet forbindelser og det faktum at bare 27% av dem ikke er giftige. Flyktige organiske forbindelser finnes også i atmosfæren og dannes som et resultat av jordens aktivitet og plantevekst. En betydelig mengde produseres som et resultat av menneskelig aktivitet og betegnes som giftig. Dette skyldes at forskjellen mellom tillatte og farlige nivåer kan være veldig liten.

De følgende symptomene er relativt milde og kan skyldes kortvarig eksponering for flyktige organiske forbindelser:Irritasjon i slimhinnene i nesen, halsen eller øynene, Svimmelhet, Kvalme og oppkast,Tett nese, Hodepine, Forverring av symptomer på sykdommer i nervesystemet og luftveiene, Følelse av tretthet, Søvnproblemer.

Hvordan kan man begrense og forebygge utslipp av VOC i hjemmet?

Velg produkter med lavere VOC

Det er lurt å spørre fagfolk under renovering om produkter som produserer mindre VOC. Legg også merke til merkingene som finnes på produktene.

Forebygging

Hyppig vasking av gardiner, regelmessig bytte av filtre, rengjøring av klimaanlegg og ventilasjonsgitter, bruk av miljøvennlige rengjøringsmidler, unngåelse av luftfriskere og duftsprayer.

Regelmessig lufting

Innemiljøet kan akkumulere i gjennomsnitt fem ganger mer VOC enn det som er utendørs, så det er verdt å lufte boligen fra tid til annen.

Luftrenser

En godt valgt luftrenser kan redusere mengden VOC i hjemmet. Dens effekt har praktisk anvendelse og er nyttig for luftrensing, husk å rense filterene regelmessig og bytte dem.

Ozonbehandling mot VOC-utslipp

Moderne løsninger som blir stadig mer populære, er ozonbehandling, som ødelegger kildene til VOC. Ozonering er en prosess som praktisk talt fyller boligen med ozongass. Deretter, på grunn av dens evner, trenger den gjennom hvert hjørne av hjemmet og trenger inn i strukturene til gjenstander og overflater, oksyderer dem. Den nøytraliserer kjemiske forbindelser etter renovering, VOC-utslipp fra gjenstander i hjemmet (sofaer, møbler, gardiner, tepper), støtter luftrenserens funksjon og begrenser utviklingen av nye VOC-forbindelser, samt fjerner enhver lukt.

nowoczesny-styl-salonu_edited.jpg

Fyller rommet

Gassen sprer seg gjennom hele hjemmet, når hvert hjørne, og i et tett fylt hjem, samt i tilstrekkelige mengder, starter oksideringsprosessen.

banka-kosmetyczna-nawilzajaca-na-tle-abstrakcyjne-tlo-naukowe-z-babelkami-na-wodzie.jpg

Oksidering

Oksideringsprosessen innebærer at gassen trenger inn i gjenstandene i hjemmet og hver overflate. Normalt trenger den fysisk inn på avstander mellom 1 og 10 mm. Den skader ikke strukturen eller fargen i prosessen. 

kobieta-wraca-do-podmiejskiego-domu-po-pracy.jpg

Sluttfase

Ozon går veldig raskt tilbake til sin opprinnelige form, som er oksygen. Etter grundig utlufting av boligen, er den klar til bruk.

Ozonbehandling - en behandling flere fordeler

01.

Fjerner vonde lukter. Les mer

02.

Forebygger og fjerner vekst av mugg og sopp. Les mer

03.

Reduserer fuktighet. Les mer

04.

Fjerner farlige forbindelser etter renovering. Les mer

05.

Fjerner allergener og mikroorganismer. Les mer

bottom of page