top of page
grzyb-na-zgnilym-zblizeniu-dyni.jpg

Muggsopp

Muggsopp er en gruppe mikroskopiske organismer som tilhører sopp. Under gunstige forhold, som fuktighet og varme, kan muggsopp vokse på ulike organiske og uorganiske overflater. Dette er et vanlig problem innendørs, spesielt det er overdveren fuktighet.

mostek_cieplny.jpg

Varme og fuktige rom

Dette er svært gode forhold for utvikling av mugg og sopp. De er ofte synlige i hjørnene av rom, ved gulvet eller ved vinduene.

recznie-otwierajac-drzwi.jpg

Uoppvarmede rom

Har en tendens til å få mugg og sopp på grunn av temperaturforskjeller og manglende luftsirkulasjon.

pusty-pokoj-z-mokrym-piaskiem-na-podlodze-po-powodzi-w-mieszkaniu-w-mieszkaniu-stworzonym-

Etter oversvømmelse

Her er risikoen for mugg og sopp størst på grunn av mikroklimaet som er ideelt for dem.

Hvordan påvirker muggsopp oss ?

Muggsopp kan forårsake irritasjon i luftveiene, utslett, rennende nese, hoste, konsentrasjonsproblemer og hodepine. Det er også bevist at muggsporer er ansvarlige for lidelser som ledd- og ryggmargsbetennelse, astma og depresjon. Mykotoksiner kan også føre til fertilitetsproblemer hos begge kjønn!

Hvordan håndtere dette og hvordan forebygge ?

Oppvarm alle rom om vinteren.

Uoppvarmede rom har ofte ustabil temperatur, noe som kan føre til kondens av fuktighet. Under fuktige forhold, spesielt når temperaturen synker, og det er mangel på luftcirkulasjon, er det en risiko for at luften ikke klarer å opprettholde fuktigheten, noe som kan bidra til muggvekst.

I tilfelle av muggvekst på veggene.

Hittil har den mest populære metoden vært å tørke overflatene med avfuktere og fjerne mugg med aggressiv kjemi eller gjennom kostbare renoveringer. 

Å overvåke fuktigheten i rommene og sikre luftgjennomstrømning er viktig.

Den beste måten er å kjøpe en elektronisk fuktighetsmåler for å unngå å skape forhold som fremmer vekst av mugg. Selvfølgelig er også tilstrekkelig luftgjennomstrømning viktig. Hvis vi ikke har ventilasjon, bør vi lufte leiligheten flere ganger om dagen.

Ved avansert muggutvikling.

Ofte er den eneste løsningen en omfattende renovering som kan ta flere uker og koste titusener eller hundretusener av kroner. Derfor bør man unngå å tillate at situasjonen når et slikt nivå.

Ozonbehandling mot muggsopp

Ozonbehandling av mugg er en innovativ metode for forebygging og fjerning av mugg. Under ozonprosessen fylles hele boligen med ozongass. Deretter trenger ozon gjennom overflatelag (maling, paneler, mur osv.) med en tykkelse på mellom 1 og 10 mm og fjerner celler ved å oksidere proteiner, nukleinsyrer og andre komponenter. Dette fører til ødeleggelse av muggens cellestruktur. Ingen fjerningsteknikk er en fullstendig forebyggende løsning mot gjentatt muggvekst. For å motvirke dette bør man sjekke isolasjonen for riktig montering. Spesielt i små leiligheter der det bor mange mennesker, kan utilstrekkelig luftsirkulasjon føre til økt fuktighet – her kan man øke antall ventilasjonsåpninger eller lufte regelmessig. For hus er installasjon av moderne ventilasjonsløsninger, som f.eks. varmegjenvinning, en effektiv metode. 

1.JPG

Luktbar, men ikke synlig

Ozon håndterer effektivt slike situasjoner med muggsopp i utviklingsstadiet og forebygger ved å redusere fuktigheten i veggene og strukturene der de befinner seg.

60780b93b311f_o_original.jpg

Synlige områder infisert med muggsopp og lukt

Ozon ødelegger mugg- og sopporene, fjerner lukt fullstendig og reduserer fuktigheten, men fjerner ikke de synlige endringene i veggene.

pleśń.jpg

Avansert vekst på vegger og gulv

I dette tilfellet er ozonering ikke lenger effektivt, da veggene og gulvene er dypt infiserte. Den eneste løsningen her er renovering eller bruk av aggressive kjemiske midler brukt av skadedyrkontroll.

01

Forhindrer dannelse av mugg og sopp

Ozon, som trenger inn i overflaten gjennom oksidasjonsprosessen, reduserer fuktigheten i veggene, gulvet, taket, og fjerner dermed utviklede mugg- og soppkolonier som ikke har rukket å vokse.

02

Fjerner og forhindrer vekst av mugg og sopp

Det hemmer veksten og fjerner mugg og sopp ved å reagere med proteiner, lipider og andre cellekomponenter i mikroorganismer, noe som fører til skade og død. Denne oksidasjonsprosessen er effektiv for å eliminere mugg og sopp som er følsomme for slike kjemiske reaksjoner.

03

Fjerner mugg og sopp fra luften og andre overflater

Rom, leiligheter og hus der mugg og sopp har dukket opp, har ikke bare en ubehagelig lukt, men mugg- og soppartikler overføres også til alle overflater i hjemmet, noe som fører til raskere spredning. Ozon trenger inn i hver struktur og eliminerer dem ved hjelp av oksidasjon.

Ozonbehandling - en behandling flere fordeler

01.

Fjerning av farlige forbindelser og lukter etter renovering. Les mer

02.

Fjerning av allergener og mikroorganismer. Les mer

03.

Minimalisere VOC - utslipp,

Les mer

04.

Fullstendig nøytralisering av vonde lukter. Les mer

05.

Reduksjon av fuktighet. Les mer

bottom of page