top of page
poziomy-baner-przedstawiajacy-szklany-model-czasteczki-generative-ai.jpg

VOC - utslipp etter renovering / oppussing

VOC, eller flyktige organiske forbindelser, kan dannes under renovering og oppussing ved bruk av impregneringsmidler, lakker, oljer og maling. Denne prosessen innebærer utslipp av flyktige kjemiske stoffer i luften som følge av fordampning av løsningsmidler brukt i disse produktene.

 

Under renovering kan kjemiske rengjøringsmidler også inneholde VOC, bidra til utslipp av disse forbindelsene. Etter avsluttet oppussing kan kjemiske rester og flyktige partikler vedvare i rommene, noe som kan være skadelig for helsen.

 

I tillegg kan noen byggematerialer, som lim, lakk eller møbelplater, også utsette VOC, bidra til forurensning av luften innendørs. 

happyhomesmolde-butikk-3-2-1024x576_edited.jpg

Impregneringsmidler, lakker, maling, oljer, osv.

Har en intens lukt og avgir store mengder VOC - utslipp som kan være til stede selv flere måneder etter renovering.

jak_srodki_czystosci_wplywaja_na_nasze_zdrowie_blog_lifestylowy_o_sprzataniu_sposobynazyci

Kjemiske rengjøringsmidler etter renovering.

Under bruk avgir de lukt og også VOC - utslipp som vi puster inn.

f-5601-jakie-materialy-do-budowy-domu-sa-najlepsze-na-czym-nie-warto-oszczedzac-poradnik_e

Byggematerialer

Inneholder ulike typer kjemiske forbindelser som ble brukt i produksjonen, blant annet impregneringsmidler, beis, lim, osv.

Hva slags konsekvenser kan VOC ha for vår helse ?

Flyktige organiske forbindelser (VOC) kan ha kompleks innvirkning på kroppen på grunn av det store antallet forbindelser og det faktum at bare 27% av dem ikke er giftige. Flyktige organiske forbindelser finnes også i atmosfæren og dannes som et resultat av jordens aktivitet og plantevekst. En betydelig mengde produseres som et resultat av menneskelig aktivitet og betegnes som giftig. Dette skyldes at forskjellen mellom tillatte og farlige nivåer kan være veldig liten.

De følgende symptomene er relativt milde og kan skyldes kortvarig eksponering for flyktige organiske forbindelser:Irritasjon i slimhinnene i nesen, halsen eller øynene, Svimmelhet, Kvalme og oppkast,Tett nese, Hodepine, Forverring av symptomer på sykdommer i nervesystemet og luftveiene, Følelse av tretthet, Søvnproblemer.

Hvordan kan man begrense og forebygge utslipp av VOC i hjemmet?

Velg produkter med lavere VOC

Det er lurt å spørre fagfolk under renovering om produkter som produserer mindre VOC. Legg også merke til merkingene som finnes på produktene.

Forebygging

Hyppig vasking av gardiner, regelmessig bytte av filtre, rengjøring av klimaanlegg og ventilasjonsgitter, bruk av miljøvennlige rengjøringsmidler, unngåelse av luftfriskere og duftsprayer.

Regelmessig lufting

Innemiljøet kan akkumulere i gjennomsnitt fem ganger mer VOC enn det som er utendørs, så det er verdt å lufte boligen fra tid til annen.

Luftrenser

En godt valgt luftrenser kan redusere mengden VOC i hjemmet. Dens effekt har praktisk anvendelse og er nyttig for luftrensing, husk å rense filterene regelmessig og bytte dem.

Ozonbehandling mot VOC-utslipp etter oppussing

Moderne løsninger som blir stadig mer populære, er ozonbehandling, som ødelegger kildene til VOC. Ozonering er en prosess som praktisk talt fyller boligen med ozongass. Deretter, på grunn av dens evner, trenger den gjennom hvert hjørne av hjemmet og trenger inn i strukturene til gjenstander og overflater, oksyderer dem. Den nøytraliserer kjemiske forbindelser etter renovering, VOC-utslipp fra gjenstander i hjemmet (sofaer, møbler, gardiner, tepper), støtter luftrenserens funksjon og begrenser utviklingen av nye VOC-forbindelser, samt fjerner enhver lukt.

nowoczesny-styl-salonu_edited.jpg

Fyller rommet

Gassen sprer seg gjennom hele hjemmet, når hvert hjørne, og i et tett fylt hjem, samt i tilstrekkelige mengder, starter oksideringsprosessen.

banka-kosmetyczna-nawilzajaca-na-tle-abstrakcyjne-tlo-naukowe-z-babelkami-na-wodzie.jpg

Oksidering

Oksideringsprosessen innebærer at gassen trenger inn i gjenstandene i hjemmet og hver overflate. Normalt trenger den fysisk inn på avstander mellom 1 og 10 mm. Den skader ikke strukturen eller fargen i prosessen. 

kobieta-wraca-do-podmiejskiego-domu-po-pracy.jpg

Sluttfase

Ozon går veldig raskt tilbake til sin opprinnelige form, som er oksygen. Etter grundig utlufting av boligen, er den klar til bruk.

Som de eneste i Norge tilbyr vi inneklimabehandling, det vil si ozonbehandling som har som mål å nøytralisere VOC og skape en behagelig innemiljø i mange måneder

Ozonbehandling - en behandling flere fordeler

01.

Fjerner vonde lukter. Les mer

02.

Forebygger og fjerner vekst av mugg og sopp. Les mer

03.

Reduserer fuktighet. Les mer

04.

Fjerner farlige forbindelser etter renovering. Les mer

05.

Fjerner allergener og mikroorganismer. Les mer

bottom of page