top of page

Ozonbehandling av hytte, er det verdt det?

Innhold:

 1. Hva er ozonbehandling?

 2. Hvor brukes det mest?

 3. Hvilke fordeler kan man få ved å ozonbehandle hytte?

 4. Kan jeg gjøre det selv?

 5. Hvordan utføre ozonbehandling på en trygg måte?

 6. Grunnleggende informasjon før ozonbehandling

 7. Informasjon etter fullført ozonbehandling


1. La oss begynne med å forklare hva ozonbehandling egentlig er, du har sannsynligvis hørt ordet et sted. Det kalles ofte ozonsanering, ozonering, luktsanering eller rett og slett luktfjerning. Ozonbehandling fysisk sett er konvertering av oksygenmolekyler (O2) til ozonmolekyler (O3) gjennom spesielle maskiner. Dette er en svært ustabil gass som spontant endrer seg til ren oksygen (O2) etter 20-30 minutter. Ozon har mange egenskaper som vi kan dra nytte av; dens hovedfordel er oksidering, som fører til fjerning av lukt fra nesten alle gjenstander. Ved å fylle hele bygningen med gassen trenger den inn i alle hjørner uten behov for vasking, rengjøring eller andre handlinger. Den trenger inn i enhver struktur mellom 1 og 10 mm og oksiderer hele strukturen i dette området. Er ozon trygt å bruke, og er det trygt for materialer? Det avhenger av hvem som utfører ozonbehandlingsprosessen. Hvis det utføres av noen uten erfaring eller kunnskap om ozon og hvordan ozongeneratorer fungerer, kan det føre til at noen gjenstander i hjemmet blir misfarget eller ødelagt, og mennesker og dyr som bruker hjemmet, kan også oppleve helseproblemer. Ved å bruke profesjonelle selskaper har vi sikkerhet for at slike situasjoner ikke vil oppstå.


2. Ozon brukes ofte til å fjerne lukt fra boliger, hjem, kjøretøy, båter, kommersielle lokaler, produksjonslokaler og alle slags små og store gjenstander. Ozon har også egenskaper som: reduserer fuktighet i ozoniserte materialer, nøytraliserer muggsopp og begrenser fullstendig veksten, nøytraliserer VOC-utslipp, fjerner kjemiske forbindelser og lukt etter renovering, skremmer bort skadedyr og ødelegger allergener, bakterier og virus. Ozon brukes i nesten alle moderne renseanlegg og er en del av drikkevannrensingsprosessen.


3. Som et erfarent selskap som tilbyr ozonbehandlingstjenester, kan vi presentere en rekke fordeler som kan oppnås ved å ozonbehandle hytta. Nedenfor har vi listet opp 15 tilfeller som vi ofte står overfor i vår virksomhet under ozonbehandlingsprosessen.


1

Fjerne røyklukt - når du kjøper en hytte fra noen som har røykt innendørs, er det beste og rimeligste alternativet å bli kvitt røyklukten en gang for alle gjennom ozonbehandling.

2

Renoveringsprosjekt - noen ganger, etter renovering av en hytte, kan du oppleve en ubehagelig lukt når belegget er fjernet. I frykt for at denne lukten kan vedvare i fremtiden gjennom nye belegg, velger kunder ofte ozonbehandlingstjenester, som fullstendig fjerner en slik lukt.

3

Brannskader - for å redde ting som har blitt påvirket av røyklukt og for å unngå renovering, velger kunder ofte denne løsningen, da den er mindre tidkrevende og kostbar.

4

Uhell med matlaging / Ulmebrann - hvis du har brent mat eller forlatt noe på den elektriske platen, og det er en ubehagelig lukt, kan ozonbehandling hjelpe med å fjerne denne lukten.

5

Bållukt eller sotlukt - kunder opplever ofte denne lukten når det er lavt lufttrykk, og røyken kan trekke tilbake gjennom pipen og inn i hjemmet. I slike tilfeller er ozonbehandling det beste alternativet for å bli kvitt lukten.

6

Mugglukt - kunder velger ofte ozonbehandling når de har å gjøre med mugglukt, da gassen ved å trenge inn i muggstrukturen fjerner veksten og nøytraliserer lukten permanent.

7

Matlaging med krydder - leier du ut hytta til personer som liker mat med krydder fra asiatisk eller indisk kjøkken, kan du merke karakteristiske lukter av disse rettene. Ofte hjelper vi hytteeiere som leier ut sine hytter til forskjellige gjester.

8

Vond lukt - etter lengre fravær kan du merke en karakteristisk lukt som kan oppstå. Dette kan unngås ved å ozonbehandle hytta årlig eller umiddelbart etter å ha oppdaget en slik lukt.

9

Kjøp av ny hytte - det kan være lurt å vurdere ozonbehandling av nykjøpt hytte for å bli kvitt luktene fra tidligere eiere eller for å desinfisere alle falter.

10

Renovering, maling, lakkering - kunder opplever ofte problemer med lukt etter maling, lakkering og andre lukter fra byggematerialer som ofte lukter av kjemi. Vi fjerner ikke bare luktene, men også kjemikaliene som kan inhaleres.

11

Dyrelukt - vi fjerner kattepiss, lukt etter hunder, andre dyrelukter, og ozonbehandling fjerner også alle spor som kan utløse allergiske reaksjoner.

12

Vannlekkasje - hvis det er en vannlekkasje, må du fjerne årsaken så raskt som mulig. Kunder velger ofte ozonbehandling for å redusere fuktigheten i de våte materialene (ozon oksiderer strukturene) og for å stoppe utviklingen av muggsopp som kan vokse i tre, betong og andre materialer.

13

Ozonbehandling av bjelkelaget - dette er en ganske ny tjeneste som fører til å bli kvitt muggsopp i bjelkelaget, og dermed nøytralisere lukten som kan spre seg til hytta og redusere skader forårsaket av dette.

14

Dødsbo - sjeldent, men likevel opplever vi ozonbehandling i hytter der noen har dødd. Vi fjerner lukten og desinfiserer hele hytta.

15

Regelmessig ozonbehandling - stadig flere kunder er klar over fordelene med å gjennomføre ozonbehandlingsprosessen regelmessig og ozonerer hyttene sine årlig. Disse fordelene inkluderer:

 • Redusert risiko for muggvekst (gjennom ozonets desinfiserende egenskaper)

 • Fjerning av stillestående lukt (ved å oksidere spesielt hvis hytta ikke er i bruk i lang tid)

 • Forebygging av insekter, mus, rotter og andre uønskede gjester (ozonlukt og intensitet er sterkt avskydd av de fleste dyr og insekter, så de flykter fra slike steder)

 • Nøytralisering av VOC-utslipp (forbedring av luftkvaliteten ved å fysisk fjerne forurensninger, i motsetning til luftrenser som bare fjerner eksisterende forurensninger)

 • Redusert fuktighet (en ekstra fordel som reduserer sjansene for muggvekst)

 • Fjerning av allergener (ozon ødelegger dem permanent)

 • Fjerning av giftstoffer - maling, små renoveringer, lakkering - kjemiske forbindelser som kan påvirke helsen vårHytten etter ozonbehandling har en "frisk" lukt, som kundene ofte beskriver som lukten av renhet. Ved å gi hytten ozonbehandling løser vi ikke bare de ovennevnte problemene, men vi har også å gjøre med en helsefaktor som fører til at vi puster bedre, blir mindre syke, sover bedre og har bedre generell trivsel.


Ved å verdsette naturen rundt oss og dens skjønnhet, kan vi også gjennomføre ozonbehandling i balanse med naturen, siden gassen finnes naturlig, noe som gjør hele prosessen helt økologisk og uten behov for kjemikalier.


Ozonbehandling betyr å fjerne lukt fra vegger, gulv, tak, lister, dører, møbler og hele inventaret, bokstavelig talt alt som befinner seg i hjemmet.


4. Å gjennomføre ozonbehandling er ikke en enkel oppgave. Ofte vil du finne informasjon på internett som antyder at det bare er nødvendig å slå på enheten og deretter lufte rommet grundig. Mennesker blir ofte styrt av dette, og derfor kan vi finne informasjon på forskjellige forum som sier at ozonbehandling ikke fungerer. Dette skyldes at personene som utfører ozonbehandling ikke har kunnskap om ozonbehandlingsprosessen eller kjenner de fysiske egenskapene til denne gassen. Ettersom gassen ikke er egnet til å puste inn, og derfor er giftig for oss, har Miljødirektoratet forbudt salg av ozongeneratorer til private.


5. Det sikreste er å kontakte et firma som spesialiserer seg bare på ozonbehandling, siden de har mest erfaring. Slike selskaper kan gjenkjennes ved å publisere prosjektene sine på nettstedet eller sosiale medier, ha høykvalitetsutstyr, ozonmålere, informere om hvilke ting som må fjernes før ozonbehandling og informere kundene om når hytta er klar til å brukes igjen.


6. Hvordan forberede seg på ozonbehandling og hva du må vite før ozonbehandling:


 • Standard ozonbehandling tar mellom 5-8 timer avhengig av mål.

 • Den mest problemfrie måten å ozonbehandle på er å forlate nøklene på et avtalt sted, og deretter, etter utført tjeneste, legge dem tilbake eller sende nøklene i posten til vår adresse.

 • Våre kunder mottar vanligvis faktura etter at tjenesten er utført.

 • Hver ozonbehandling inkluderer en garanti, noe som betyr at det er en annen ozonbehandling gratis hvis lukten eller problemene kommer tilbake.

 • Før ozonbehandling må planter og oljemalerier fjernes,

 • Temperaturen bør være 15-25 grader. Hvis det ikke er tilgang til strøm i hytta, må vi bli informert om det ved bestilling.

7. Hva du må vite etter ozonbehandling:

 • Den gjenkjennelige lukten av renhet, ozonlukten, er helt trygg for mennesker og dyr. Denne lukten varer vanligvis 2-3 dager.

 • Du kan gå inn i hytta tidligst 1 time etter behandlingen. Det er imidlertid unntak for gravide kvinner, kjæledyr, astmatikere, personer med lungesykdommer, små barn eller eldre personer som bør vente minst 3 timer.

 • Du bør ikke male vegger eller spre andre lukter den dagen.


Comments


bottom of page